​YYÜ Senatosu'ndan ABD ve İsrail'e Kınama - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

​YYÜ Senatosu'ndan ABD ve İsrail'e Kınama

YYÜ Senatosu'ndan ABD ve İsrail'e Kınama

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosu Kararı :
ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınmasını protesto amacıyla Gazze’de demokrasi eylemine çıkan Filistin halkına, İsrail askerleri gerçek mermi, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gazla saldırmış ve bu insafsızca saldırı sonucunda 60’a yakın Müslüman katledilmiş ve 2500’e yakını da yaralanmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Senatosu olarak başından beri Filistin halkını sindirmek, kendi topraklarından sürmek ve masum sivillere yaşama hakkını tanımamak için her türlü melaneti ve zalimliği yapmaktan geri durmayan İsrail yönetiminin bu son katliamını ve ABD Başkanı Trump başta olmak üzere buna vesile olanları şiddetle ve nefretle kınıyoruz. ABD’nin Kudüs’ü başkent olarak tanımasını protesto ediyor ve bu tehlikeli kararı tanımadığımızı yeniden ilan ediyoruz. Tüm dünya devletlerini bu kararın bir an önce geri alınması için çaba sarf etmeye davet ediyoruz.
Van YYÜ Senatosu olarak daha önce de yayınladığımız kınama metninde kamuoyuna duyurduğumuz üzere bu karar geri alınmadığı ve ABD’nin bu akılalmaz tavrı devam ettiği sürece Orta Doğu’da akan kan durmayacak ve buna vesile olanlar ne kadar uzakta olurlarsa olsunlar bu büyük vebalden kurtulamayacaklardır. İsrail’in son katliamı da bunun açık bir göstergesidir. Bu vahşet şunu göstermiştir ki İsrail bir katliam devletidir. Bütün dünyanın gözü önünde Filistinlilere soykırım uygulamaktadır. Bu soykırıma müdahale etmemek bu büyük vebale ortak olmaktır. Gazze katliamından sadece İsrail değil ABD başta olmak üzere Avusturya,  Macaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Ukrayna gibi sözde büyükelçilik açılışına temsilciler gönderen ülkeler de mesuldür.
Osmanlı Devleti himayesinde Müslüman, Yahudi ve Hristiyanların barış içinde yaşadıkları ve ibadetlerini huzur içinde yaptıkları Kudüs, bugün sözde çağdaş devletlerin de desteğiyle gözü dönmüş İsrail’in zulmü altında inim inim inlemektedir. Filistin’deki bu korkunç katliam, ABD başta olmak üzere insanlık havarisi kesilen ve demokrasi çığırtkanlığı yapan sözde çağdaş ülkelerin ne kadar tarafgir ve ne kadar acımasız olduklarını bir kez daha kanıtlamıştır. Bu acımasız tavrın; uluslararası hukuku hiçe saymaktan, masum sivilleri soykırım yapmak için İsrail’e teslim etmekten başka bir anlamı olamaz!
Bu vesile ile ABD’nin bu yanlış kararını geri almasını ve İsrail Devleti’nin “soykırım” suçuyla uluslararası adalet önünde yargılanmasını talep ediyoruz. Tüm baskı ve şiddete rağmen şerefle ve onurla direnen Filistin halkının acısını paylaşıyor ve dün olduğu gibi bugün de kendilerinin yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.