İnci Kefali Av Yasağı Denetimleri Gece Gündüz Devam Etmektedir. - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

İnci Kefali Av Yasağı Denetimleri Gece Gündüz Devam Etmektedir.

İnci kefali av yasağı denetimleri gece gündüz Güvenlik Güçleri ile Van İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı Su Ürünleri Şubesi tarafından devam etmektedir. Bilindiği üzere 15 Nisan – 15 Temmuz tarihleri arasında İnci Kefali av yasağı uygulanmaktadır. İnci kefali bu dönemde Van Gölü’nden akarsulara üreme göçü yapmaktadır. Üreme döneminde akarsularda oldukça savunmasız olan inci kefalleri rahatlıkla yakalanabilmektedir. Bu dönemde kaçak olarak yakalanan inci kefallerinin ölmesi, endemik olan bu türün neslini tehlikeye sokmaktadır. Yapılan denetimlerin bu nedenle önemi büyüktür. Gece gündüz akarsular üzerinde inci kefallerinin güvenli bir şekilde göç etmesinde güvenlik güçlerimiz ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanlarının emeği büyüktür. VAN YYÜ Su Ürünleri Fakültesi ve İNCİMER’in eşlik ettiği denetimlerde canlı olarak ele geçirilen inci kefalleri akarsulara geri bırakılırken, yakalanan av araçlarına da el konulmaktadır. Vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olması, kaçak avcılık ve satış yapıldığını görmesi durumunda 153 Zabıta, 155 Polis ve 156 Jandarma ihbar numaralarından gerekli ihbarları yapmaları gerekmektedir.
Dr. Öğr. Üyesi Ataman Altuğ ATICI
İNCİMER Müd. Yrd.

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde 2012 yılında kurulan İnci Kefali Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNCİMER), inci kefali ile ilgili bilimsel çalışmalarına Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul KANKAYA, Müdür Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi Ataman Altuğ ATICI ve Araş. Gör. Ahmet SEPİL ile devam etmektedir.