"Uluslararası Türkiye-İran Ar-Ge ve İnovasyon Fuarı" ve "Van Kariyer ve İstihdam Fuarı"nın açılışı yapıldı. - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Urmiye Üniversitesi arasında yapılan protokol sonrası düzenlenen işbirliği kapsamında "Uluslararası Türkiye-İran Ar-Ge ve İnovasyon Fuarı" fuarı açıldı.
İran ve Türkiye'den 52 firmanın katıldığı fuarda iki ülkenin bilim ve sanayi ürünleri sergilendi.
Fuar açılışında bir konuşma yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, 2018 yılında şu ana kadar 5 fuar gerçekleştirdiklerini söyledi.
Vali Zorluoğlu şöyle konuştu:
"Her fuar esasında Van ekonomisine doğrudan ya da dolaylı birçok katkı yapıyor. Her yeni fuar Van'daki yatırımcıları, girişimcileri, bizleri cesaretlendiriyor. Yeni yatırımlara, yeni girişimlere teşvik ediyor. Bugün 2 fuar var esasında ikisi de birçok ortak noktayı barındırıyor. Ama en belirgini, gençler ve gençlik. Ar-Ge deyince aklıma gençler geliyor. İstihdam ve kariyer deyince yine aklıma gençler geliyor. Dolayısıyla her iki fuar birbirinin tamamlayıcısı, Bu fuarın gençler için faydalı olacağına inanıyorum."
İran Urmiye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rahim Hobbe Nagi de fuarı düzenleyenlere teşekkür ederek şöyle konuştu;
 Urmiye Üniversitesi ile Van YYÜ arasında gerçekleştirilen protokol kapsamında fuarın yapıldığına dikkat çekerek,  "Araştırma ve Geliştirme esasına dayanan bu tür fuarları, bilim odaklı şirketlerin oluşturması ve geliştirmesi çok önemli bir rol oynadığını vurgulamak isterim. Bu şekilde bilim ve teknoloji alanında hem Türkiye firmalarının hem de İran firmalarının ticaretleri arasından kendi yerlerini alarak yatırımcılar için cazip fırsatlar haline gelebilmektedir. Bu ortak proje aynı zamanda gelecekte 2 ülke arasında yapılacak olan projelere bir örnek oluşturabilecek niteliktedir."
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ (YYÜ) KENDİ GELİRİYLE İSTİHDAM SAĞLIYOR”
Van yüzüncü yıl üniversitesi olarak başarılara imza attığını belirten Rektör Prof. Dr. Peyami Battal sözlerini şu şekilde sürdürdü;
"Bugün artık var, öteden beri belirttiğimiz, çok önemli bir kent, Van fark edilmeyi bekleyen, fark edildiği zaman kimsenin tutamadığı bir kent olacak ifadesi, bugün o anın tamda anlamlı anını yaşıyor. Van’da artık fuarlar çifter çifter yapılıyor, fuarların yapılışında oradaki gücü enerjiyi sinerjiyi gösteriyor. Dolayısıyla bugün iki fuar açılışı gerçekleştireceğiz, bu Van’ın duymuş olduğu güçlü potansiyelin artık fark edildi, hep birlikte fark ettiğimizi bilerek adım attığımızı gösteriyor. Bu fuar hepimizi mutlu eden bir pozisyon, Van YYÜ olarak bu şehirde en fazla istihdam sağlayan kurumlardan bir tanesi, milli eğitim müdürlüğünden sonra büyük şehir belediyesi bizden biraz fazla ola bilir. Dolayısıyla iki veya üçüncü sırada Van için istihdam sağlıyoruz. Devletin verdiği hiçbir kaynakla değil Van üniversitemiz kendi kaynaklarıyla istihdam sağlıyor. Bu fuarın gerçekleşmesi bizim için önemli Van’da üniversitemizin şöyle bir gücü var 17 fakültenin topluma eleman yetiştirme amacıyla ve meslek okullarımızdan mezun olan ve asıl işlerin yürümesine, temin eden gençler yetiştirtiyoruz. Elbette arge üniversitelerin olmazsa olmazlarıdır, ancak ARGE ve inovasyon üniversitelerin dışına yayıla bilmesi için de bazı adımlar Atılması gerekiyordu. Bu üniversitemizin dışında konuşulur hale gelmesi bizim teknokenti kurma tarihimizde aynı dönemlerde meydana gelmiştir. Zira teknokenti kurduktan sonra artık Van'da gerek sanayimiz, gerekse birçok iş alanımızda Arge ve inovasyon tartışılmaya başlandı. Yani mevcut bir gidiş değil bunun ötesine geçip kendisini geliştirmesi için bütün yatırımcıların sanayicinin Arge ve inovasyon yapması gerekiyordu. Van yüzüncü yıl üniversitesi olarak Tebriz, İran, Ürdün buralardaki gerek üniversitelerle, gerekse dış çevresi ile de değişik ilişkiler kurmaktayız.”
İŞKUR Strateji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Aslan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva'da fuarın hayırlı olmasını dileyerek, fuarın kent ekonomisine katkı sunacağına dikkat çekti.
Açılışın ardından Vali Zorluoğlu ve beraberindekiler fuar alanındaki firmaları ziyaret etti.
Programa; İl Emniyet Müdürü Mehmet Suat Ekici, kurum kuruluş temsilcileri ve fuara katılan firma yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.