YYÜ'de “Deprem Afetine Hazır Mıyız?” Konferansı Düzenlendi - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

YYÜ'de “Deprem Afetine Hazır Mıyız?” Konferansı Düzenlendi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi, Van Büyükşehir Belediyesi ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ortaklığında “Deprem Afetine Hazır Mıyız?” başlıklı konferans düzenlendi.
Depreme karşı farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen konferans Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki tarafından verildi.
Van YYÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi, YYÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Mucip Tapan, YYÜ Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Dr.  Öğretim Üyesi Ali Özvan, Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Hakan Özkök,  akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansı veren Moriwaki, temelleri atılan 'Çanakkale 1915 Köprüsü'nün  cumhuriyetin 100'üncü yılı olan 2023'te hizmete girmesiyle birlikte dünyanın en uzun köprüsü unvanını alacağını belirtti.
Dünyanın en uzun asma köprüsünün Japonya’nın AkashiKaikyo Köprüsü olduğunu söyleyen Moriwaki, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Asma köprüler 4 kolun üzerinde olan köprülerdir. AkashiKaikyo Köprüsü dünyanın en uzun asma köprüsü, ama 2023 yılı sizin için çok önemli bir yıldır. 2023 yılı Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı oluyor. 2023 yılında hizmete açılacak olan Çanakkale’deki köprü, 2 bin 23 metre olacaktır. 2023'te  artık en uzun köprü Türkiye'nin olacaktır.”
Konferansta bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ise öğrencilere büyük bir görev düştüğünü belirtti.
Yalçın, “Bilim tecrübedir. Bu tecrübeleri kendisinde toplamış kişileri takip eden öğrenciler, kendilerine rol model seçme noktasında iyi bir yol tutmuşlardır. Japonya’daki depremler ilk ve son değildir. Türkiye’deki depremler de ilk olmadı ve son da olmayacaktır. Deprem kuşağındayız, ama tecrübelerinden ve bu işi ciddiye almalarından kaynaklanan bir yetkinlik var Japonya’da. Japonya bu konuda en iyi çalışmayı yapıyor ve bu konuda bilim adamlarını yetiştiriyor” şeklinde konuştu.
Konferans soru cevap bölümünün ardından son buldu.