2018 Yılı İnci Kefali Av Yasağı Toplantısı Bitlis’te Gerçekleştirildi. - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

2018 Yılı İnci Kefali Av Yasağı Toplantısı Bitlis’te Gerçekleştirildi.

VAN YYÜ İNCİMER Müdürlüğü ve VAN YYÜ Su ürünleri FakültesininYer Aldığı 2018 Yılı İnci Kefali Av Yasağı Toplantısı Bitlis’te gerçekleştirildi.

VAN YYÜ İnci Kefali Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNCİMER) ve VAN YYÜ Su Ürünleri Fakültesi’nin de yer aldığı 2018 Yılı İnci Kefali Av Yasağı Koordinasyon Toplantısı 9 Mart 2018 tarihinde Bitlis Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. ToplantıyaVAN YYÜ İNCİMER Müdürlüğü ve VAN YYÜ Su Ürünleri Fakültesi dışındaVan Valiliği,Bitlis Valiliği, Van Gölü’ne kıyısı olan İlçe Kaymakamlıkları, Van-Bitlisİl Jandarma Komutanlıkları ve Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü katıldı.

VAN YYÜ İNCİMER Müdür Yardımcısı ve VAN YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Elamanı Araş. Gör. Dr. Ataman Altuğ ATICI“Tılsımlı Balık İnci Kefali” isimli sunumu ile inci kefali hakkında genel bilgiler verirken, inci kefalinin Van Gölü Havzası’nda yaşadığı sorunlara değindi. Özellikle inci kefalinin üreme göçü yaptığı akarsularda bulunan kum ocaklarının ve kum alım faaliyetlerinin inci kefalinin üreme döneminde bu çalışmalarını arttırdığını bildirdi. Kum ocaklarının ve kum alım faaliyetlerinin inci kefalinin üreme alanlarına ciddi seviyede zarar verdiğine, birçoğu ruhsatsız olan bu kum ocaklarının faaliyetlerinin inci kefalinin üreme döneminde durdurulmasına ve kum ocaklarına düzenli denetimlerin yapılması gerektiğine de dikkat çekti.VAN YYÜ İNCİMER Müdür Yardımcısı,ayrıca inci kefali ile ilgili yapılacak olan tüm çalışmalarda VAN YYÜ İNCİMER Müdürlüğü ile iletişime geçilmesi gerektiğini, merkez müdürlüğü olarak TÜBİTAK ve VAN YYÜ BAP olmak üzere birçok bilimsel araştırma gerçekleştirdiklerini belirtti.

Toplantıda 2017 yılı av yasağı döneminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışılarak 2018 yılı av yasağı dönemi komisyon kararları alındı. Yasak dönem boyunca inci kefalinin avlanması, satışı ve nakliyesinin engellenmesi için denetimlerin sıkılaştırılması, yasağa uymayanlara ilişkin idari işlem uygulanması gibi alınan tedbirlerin ilgili kurumlar tarafından titizlikle takip edilerek sahada herhangi bir aksaklık oluşturmayacak şekilde uygulanması kararlaştırıldı.

VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde 2012 yılındakurulanİnci Kefali Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNCİMER), inci kefali ile ilgili bilimsel çalışmalarına Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ertuğrul KANKAYA, Müdür Yardımcıları Araş. Gör. Dr. Ataman Altuğ ATICI ve Araş. Gör. Ahmet SEPİL ile devam etmektedir.