YYÜ Sosyoloji Bölümü'nden "Van'ın Kentsel Fotoğrafı" - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi

YYÜ Sosyoloji Bölümü'nden "Van'ın Kentsel Fotoğrafı"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü "Van Kent Söyleşileri"  programı kapsamında,  İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Erkan Konyar  tarafından"19. Yüzyılda Van'ın Kentsel Fotoğrafı" konulu bir söyleşi gerçekleştirildi.
YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde düzenlenen programda açılış konuşmasını yapan Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç Dr. Suat Parin “Nasıl bir kentte yaşıyoruz, nasıl bir kentte yaşamaya devam edeceğiz sorularının cevabını  kentin biraz geçmişini irdelemekle bulabiliriz” dedi. Bölümdeki arkadaşları ve öğrencilerle Van kent söyleşileri adı altında bir etkinlik düzenlediklerini söyleyen Doç. Dr. Parin İlki etkinliği Doç. Dr. Erkan Konyar’la başlattıklarını kaydetti.
Amaçlarının Van'ı tartışmak, Van'ı sürekli gündemde tutmak ve bir hafıza oluşturmak olduğuna dikkat çeken Doç. Dr Parini: “Bununla beraber 8 tane daha söyleşimiz var. Kendi alanında Van üzerine çalışmalar yapan hocalarımız ile bunları sürdürmeye devam edeceğiz. Bu projeyi destekleyen Bilimsel Araştırmalar Projeleri Başkanlığına ve bu işin mutfağında çalışan Sosyoloji topluluğu öğrencilerine tek tek teşekkür ediyorum.”
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan ise programın çok önemli olduğuna değinerek, “Kentlerde aynı insanlar gibidir. Bu son dönemde  siz nasıl ki arkadaşlarınızı dostlarınızı kankanızı tanımadığınız müddetçe kendinizi tanıyamıyorsanız,   şehri tanımadan da bir yere varamazsınız. Aslında sizin kültürünüze, sizin yaşantınıza yön veren, renk veren sizi cisimlendiren anlamlandıran en önemli unsurlardan biri de kentinizdir. Siz nasıl arkadaşlarınızı dostlarınızı yalnız bırakmıyorsanız kentinizi de yalnız bırakmamalısınız. Bugünkü program bu anlamda  önemlidir. Başta Suat hocama, sunumuyla bizlere eşlik ettiği için Erkan Hocama ve  bu projeye gönül veren  katkıda bulunan sosyoloji bölümüne teşekkür ederim.” Dedi.
Daha sonra kürsüye çıkan İstanbul  Üniversitesi  Öğretim Üyesi Doç. Dr.  Erkan Konyar
Van’ın çok kapsamlı ve önemli bir kent olduğunu söyledi. Van’ın yaklaşık 7 bin yıllık bir süreçte oluşmuş bir kent olduğunu ifsdde eden Doç. Dr. Konyar, böylesi bir tarihi sürecin üzerinde yaşadıklarını belirtti. Kentleri yaşayan organizmalara benzeten Konyar şunları söyledi: “Bizde zararlı bakteriler gibiyiz. İnsanlar sürekli o dokuya zarar veren unsurlar. Eski Van'ın talihsizliği, belki şansı yüzyılın başında terk edilmiş olması. Terk edilmiş olmak aslında kentsel süreçte yeni kent oluşumlarında o eski kentsel dokuya zarar vermememize neden oldu. En azından bu şekilde 12-13. yüzyıldan 19. yüzyıla uzanan süreçte bir kentin hikayesini okuyabiliyoruz. Bu aslında Anadolu'da çok az kente  nasip olmuş bir durumdur.  İstanbul örneğinden yola çıkarsak o eski dokudan çok az şey bulabilirsiniz. Belki Van  kenti şu anda eski  Van üzerinde yükselmiş olsaydı eski  Van'a dair çok az şey bize ulaşmış olurdu. Bu bağlamda Van'ın 7 bin yıllık kent tarihi bir çok kente nasip olmaz. Bunun maddi kültür varlıklarını mutlaka gezin.”
Konyar sunumunun ardından öğrencilerin ve akademisyenlerin sorularını cevaplandırdıktan sonra program sona erdi. Söyleşiye Van Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr Zeki Duman, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.