YYÜ' de Orta Öğretim ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavları Çalıştayı Yapıldı

YYÜ' de Orta Öğretim ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavları  Çalıştayı Yapıldı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde (YYÜ) "Orta Öğretim ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavları Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştayda konuşan Rektör Prof. Dr. Peyami Battal TEOG yerine getirilen yeni sistem ile üniversiteye giriş sınavının tartışıldığına dikkat çekerek, " Her sistem değişikliği beraberinde bir takım sorunlarda getiriyor. Bölgemizde ve Van'da buna ilişkin ortaya çıkabilecek sorunlar ile yeni sistemin avantajları  bu çalıştay kapsamında tartışılıyor. Sonuç  raporu Milli Eğitim Bakanlığına ve YÖK'e iletilecektir." dedi.
Van YYÜ'de Eğitim Fakültesi'nin organize ettiği "Orta Öğretim ve Yüksek Öğretime Geçiş Sınavları Çalıştayı"  Necmettin Tozlu Konferans Salonunda yapıldı.  Konferansta konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal bir ülkenin eğitim sorununun çözülmesi durumunda o ülke de çözülmeyen hiç bir sorun kalmayacağına dikkat çekerek, " Her şeyin temeli eğitimdir. Sayın Cumhur Başkanımızda ifade etti; 'bir çok alanda  gelişme sağladık.  Ama iki noktada biraz sorunumuz var' dedi. Bunlar Kültür ve Eğitim. Ben sürekli konuşmalarımda vurguluyorum. Eğitim dahil diğer alanlarda ülkemiz çok dinamik bir ülke. Gerek büyüklüğü ve  gerekse de sahip olduğu nüfus açısından  çok büyük ve dinamik bir ülke.  Bu şu anlama geliyor; eğitim olayını çok etkin bir şekilde ve bu dinamik nüfusu da dikkate alarak çözmek lazım. Ülkemizde bir durumu da  çok önemli bir şekilde ortaya koymak lazım, Nedir o  durum; gelişmişlik düzeyindeki farklılık. Bu dinamizme bazen pozitif bezende negatif yansıyan bir durumdur. Eğer bu düzey birbirleri arasında önemli bir açığa sahipse sistemi de ona göre test etmek  gerekiyor. Bunu yapmadığınız sürece ortaya koymuş olduğunuz sistem bir  kaç sene takip ediliyor olmadı deyip başa dönüyoruz. Bunun temelinde yatan şey benimde çok eleştirdiğim Ankara merkezli ortaya koyulan çözüm önerileri ve çözümler aslında ülkemizin bünyesine uymuyor. Ülkemizin bünyesine uymayan bir elbise ortaya çıkıyor.  Özellikle eğitimde dediğim gibi bir Ankara merkezle a şehrindeki bir mezradaki  okulla mukayese edilemez. Ama hepsi aynı sınavlara giriyor.  O zaman bir sorun var. Gelişmişlik düzeyinin ne kadar farklı olduğunu ve ne demek istediğimi anlıyorsunuz. O zaman şunu yapmamız lazım.  Ben şunu iddia ediyorum. Bazen iki satır yazıyla sorulur. Ama bizatihi bir ekip olarak gelip, bu toplantıyı buralarda yapmamız lazım.  Mili Eğitim bakanıyla buralarda yapmamız lazım. Bu bölgelerde yapmamız lazım ki ülkenin gerçek profili ortaya çıksın.  Ülkenin profilini ortaya çıkarmadan uygulayacağınız bütün sistemler kadük kalır. Sadece eğitimle ilgili değil, diğer alanlarda dahil bu yapılmalı. Bizde Eğitim fakültesindeki arkadaşlarla bir araya gelerek konuları tartıştık. Dedik ki bize en azından biz çalışalım bu konuyu. Biz buradan bu durumu ortaya koyduk. Bizim burada ki bu sorunları şu sistemle beraber gidersek yarın yine sorun olur diye oturduk konuştuk.  Arkadaşlar bu sorun bizim sorunumuz.  Her defasında geriye döndüğümüzde, tekrar başa döndüğümüzde hepimiz etkileniyoruz.  Yani Bir Teog süreci ile ilgili etkilenmeyen kimse yok." diye konuştu.
Her sistem değişikliğinin bir takım sorunları da beraberinde getirdiğini söyleyen Rektör Battal bölgede ve Van'da buna ilişkin ortaya çıkabilecek sorunların bu çalıştay kapsamında tartışıldığını kaydetti. Sonuç  raporunun bakanlığa ve YÖK'e iletileceğini ifade eden Battal şunları söyledi: "Özellikle bölgemizde ortaya çıkabilecek sorunlar ön plana çıkarılarak tartışıldı. Eğitim ülkelerin kalkınmasında en önemli unsurdur. Genç ve dinamik bir yapıya sahip ülkemizin eğitim sorunlarının çözülebilmesi için bölgesel sorunlarında dikkate alınması kanaatindeyiz. Biz kendi bölgemizdeki sorunlarımızı yeni sistemle beraber tartışarak muhtemel yeni sorunları  ve yeni sistemin pozitif taraflarını da  öğretmenler, okul müdürleri ve  milli eğitim müdürleriyle tartıştık. İki oturum şeklinde yapılan çalıştayda TEOG yerine gelen sistem ile üniversiteye giriş sınavı ele alındı."
YYÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Çelik ve İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin'in de birer konuşma yaptığı çalıştayda  yapılan iki oturumda 80 akademisyen sunum yaptı.