YYÜ'de "4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü" Etkinliği

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü'nün düzenlediği "4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü" programında doğaya bırakılan keklikler özgürlüğe kanat çırptı. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın katıldığı etkinlikte 100'e yakın keklik doğaya bırakıldı.
YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ve  Doğa Koruma ve Milli Parlaklar Van Şube Müdürlüğü "4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü" dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenledi. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal'ın katıldığı programda üniversitede yetiştirilen keklikler doğaya salındı. Yaban hayvanları hakkında öğrencilere bilgi verdikten sonra açıklamalarda bulunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, "Buradaki amaç şu; hem bilinç olsun, hem de çok avlanan kekliğin yetiştirilerek, doğaya bir destek amacıyla salınması konusunu gündeme getirdik. Bu çalışmalar çok önemli sadece keklikte değil, avlanan bütün hayvanlarda bu çalışmaların yapılması gerekiyor. Çalışmalarımız tesislerimizde devam ediyor. Bu tesislerimiz de yakın zamanda faaliyete geçti. Dolayısıyla artık çevremizde hangi noktada bir yaban hayvanı yaralanıyorsa, sorun yaşıyorsa buraya getiriliyor. Burada tedavi ediliyor ve doğaya salınıyor. Bu da çok güzel bir faaliyet, inşallah bu çalışmalarla birlikte toplumunda bilinçlenmesini temin etmiş olacağız. Ben tekrar arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.
Bütün canlıların bir birinin şerrinden emin olduğu toplumun medeni toplum olduğuna dikkat çeken YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan ise, "Hayvanları korumak, sadece avlamamak ve eziyet etmemekle olmaz. Çevresi korunmadığı zaman, yiyeceği ortadan kaldırıldığı zamanda hayvanları korumamış oluruz. Bunun için çevremizde hayvanların yaşam alanlarını korumalı, yaşam alanlarını bozmamalı, sulak alanları yok etmemeliyiz. Sulak alanları korumadığımız zaman, gıda zincirinde bir bozukluk olduğu zaman o neslin tükeneceği veya yer değiştirdiği demektir. Van Gölü havzasında yaban hayvanlarının çeşitleri çok. Nesli tehlike altında olan bir çok tür burada yaşamaktadır. Dik kuyruk, vaşak buna örnek verilebilir. Her türlü nesli tükenmekte olan hayvan merkezimize geldi. Merkezde tedavi edip, doğaya kazandırdığımız çok hayvan var. Vatandaşlara, öğrencilere temiz toplum, temiz çevre, sağlıklı insan, sağlıklı hayvan zinciri bir yerde koparsa muhakkak bize bir hastalık ve yahut eksikli olarak gelecektir" diye konuştu.
Etkinlik sonrası Zeve İlkokulu ve Ortaokulu öğrencileri YYÜ Kedi Evi'ni ziyaret etti.
Programa, Doğa Koruma ve Milli Parlaklar Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı ve Zeve İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Vedat Avcı ile öğrenciler katıldı.